úterý 19. srpna 2008

Summer Festivals

Japonské festivaly…

První zajimavá věc je, jaké množství festivalů se v létě koná… Téměř každé větší město má svůj festival, a když se Japonce zeptáte, co si pod pojmem léto představí, hbitě odpoví-úděsné teplo, vlhko, ale i tu více přivětivou věc-festivaly. Léto je v Japonku znamením festivalů a každý svím motivem je trochu jiný. Tyto festivaly pocházejí s Shintoismu a vždy nesou nějaký náboženský podtext.
Musím podotknout, že festivaly zde jsou něco jako u nás pouť. Prostě plno stánků s jídlem, občerstvení, nějaký ten program, velká výzdoba a večer velkolepí ohnostroj!!

Soma Alps festival

Jako první byl Soma Alps festival pořádaný naší firmou. Pro tohle město další velká událost. Vše probíhalo, na parkovišti před fabrikou, hned pod okny mojí ubytovny.
Stánky, muzika a různé hry pro malé děti. Sejdou se zaměstnanci firmy, pije se, baví a trochu aji jí.
Co se Japoncům musí nechat, je jejich nošení yukaty při nějaké zvláštní příležitosti. Krásně upravení s noblesním oblečením kimona nebo yukaty. Opravdu krásné... Jen si představte, že bychom si oblékly kroj při pouti nebo slavnostní události :)
Taiko- japonské tradicní bubny

Začátek festivalu byl v 18h. v sobotu. Alps měl náhodou pracovní sobotu-což jsem nepochopil. Takže hned po práci jsem se akorát zaskočil převléknot do civilu a šlo se bavit.
Co mě zaskočilo, byl konec po ohňostroji v 20:30. Věřte nebo ne, ale opravdu všeci spořádaně odešli domů. Prostě Japonská morálka a striktní dodržování pravidel...

Sendai-Tanabaku

Jako můj druhý opravdu velký festival se konal v Sendai- hlavní město Miyagi prefecture.

Motiv byl krásný, všechny dekorace z papíru a vše ručně dělané. Prostě úžasná výzdoba, kam jen oko dohlédlo...

Ten počet a ta krásna braly dech.

Trocha občerstvení

Matsushima festival

Jako třetí a nejhezčí v pořadí, byl Matsushima festival. Matsushima je záliv s celkem 250 malebnými ostrovy. Tato oblast je považována za třetí nejkrásnějíší místo Japonska a plně s tím souhlasím. Ostrovní ráj s úžasnou zelení. Některé z nich propojené mosty s chrámy.
Motiv tohodle festivalu byl dát sbohem zemřelým. Po více než 700let Japonci pouští lucerničky po řekách a jezerech, aby poslaly svým pozůstalým sbohem a ozářili jim cestu na onom světě.

Počasí se zrovna nevyvedlo, ale hlavně že nepršelo. Atmosféra byla neuvěřitelná a hodinový ohňostroj z moře byl nezapomenutelný.Záliv známý pro své chování škeblý, ústřic a Bůh ví všeho ještě. Neodolal jsem a zkusil místní specialitu...

Žádné komentáře: